SPORT 2018

Kramers tränare hyllad

Per Skoog får stipendiet av Raine Söderberg, ordförande i Stora Grabbar och Tjejer. Foto: ROLAND ANDERSSON.

24/8 2018

Per Skoog heter tränaren bakom Sveriges internationella medeldistansstjärna Andreas Kramer. I samband med Stora Grabbars och Tjejers festmåltid i SM-staden Eskilstuna hyllades Skoog. Han tilldelades föreningens tränarstipendium till Gunder Häggs och Arne Anderssons minne på 20.000 kronor.
Skoog som verkar i Sävedalens AIK är unik i sin tränargärning. Han har inte mindre än 11 aktiva som tävlar i årets SM. 

ngen annan tränare är i närheten av 35-årige Per Skoogs siffra.

Första SM-dagen bjöd på en del intressanta inslag.

33-årige Linus Thörnblad  gjorde come back på höjdhoppsbanan och visade prima form i kvalet.

Mycket talar för att han vinner SM på lördagen.

När kvällen kom blev det fart på vinden.

Det fick de manliga köparna i 100-meterasfinalen nytta av.

10.14 för Henrik Larsson och 10.15 för Erik Hagberg på 100 m noterades. Inget svenskt rekord dock i plus 4,8 m/sek.En glad Daniel Ståhl firar sitt EM-silver på Olympiastadion i Berlin. Foto: ROLAND ANDERSSON.

Friidrotts-SM – en traditionell folkfest

EM-silvermedaljören Andreas Kramer i Berlin. Foto: ROLAND ANDERSSON.

22.8.2018

Två av medaljörerna från EM i Berlin kommer till start när friidrotts-SM under veckoslutet avgörs på Ekängens idrottsplats i Eskilstuna.

Både Daniel Ståhl och Andreas Kramer gillar SM och brukar prestera bra. 

För två år sedan kastade Ståhl på SM iväg diskusen 68,72 på sin favoritarena Sollentunavallen. Där var där han förra året knäckte Ricky Bruchs då 33 år gamla svenska rekord.

Ståhl kommer till Eskilstuna rekordsugen och dessutom rejält revanschsugen för sin insats i Göteborgs GP-tävling. EM-silermedajören hade där sex underkända kast och fick se Simon Pettersson kasta bra under svåra förhållanden. EM-fyran Simon tänker definitivt utmana Ståhl om segern i Eskilstuna.

 

Andreas Kramer är anmäld både på 800 m och 1500 m. Hur han tänker får vi se.

Dubbleringen är möjlig för en hårding som Kramer. 1500-metersförsöken på fredag kan han leka sig igenom.

Finalen går på lördag en och en hav timme före försöken på 800 m.

I en final på 1500 m får han räkna med en mycket tuff kamp mot Kalle Berglund, som den här gången inte är anmäld på 800 m. Naturligtvis  kan Blekinge-Kalle ändra sig och efteranmäla sig på 800 m

Förutsättningarna för dubbleringar på kvinnornas medeldistans är precis desamma som på manliga sidan.

Det betyder att vi kan förvänta oss intressanta lopp också här. Hanna Hermansson och Lovisa Lindh, som båda är i bra form har för avsikt att dubblera om man ska tro anmälningslistorna. Att hårdingen Hermansson gör det kan vi nog utgå ifrån. Lite mera tveksamt när det gäller Lindh kanske.

Europamästaren Armand Duplantis kommer inte till start på SM i Eskilstuna. Inte heller Meraf Bahta, bronsmedaljör på 10.000 m. I varje fall är hon inte anmäld.

Duplantis har precis börjat studierna i USA. I hans frånvaro kan vi hoppas på att Melker Swärd Jacobsson revanscherar sig för en medioker insats i Berlin.

Bahta kände sig pressad i Berlin och avstod start på 5.000 m. Därför är det kanske inte så överraskande att hon väljer bort (eller fått rådet att välja bort?) SM. Såvida hon inte väljer att anmäla sig på plats för att slippa uppmärksamhet i förväg.

Om beskedet om hennes brott mot vistelserapporteringen ska ge dopingstraff eller inte lär dröja ännu en tid.

Med stort intresse kan man se fram emot längdhopp – både vad det gäller män och kvinnor.

Ingen glömmer naturligtvis det som hände kring Thobias Nilsson Montler i Berlin. Den märkliga mätningen, protesten och justeringen av resultatet, som (med oklar säkerhet) bestämdes till 8,10 och gav en uppflyttning till fjärde plats precis bakom den tyske bronsmedaljören.

Thobias befäste sin form i Göteborg och siktar självfallet på att slå Michel Tornéus, om nu skadebenägne Tornéus kommer till start.

Michels nio år gamla mästerskapsrekord på 8,09 kanske kan få sig en knuff uppåt.

Khaddi Sagnia kan kanske attackera sitt två år gamla SM-rekord på 6,78. Hon hoppade bra i EM-kvalet, sämre i finalen, en final som inte alls höll den förväntade standarden.

Drivkraften för många i SM är givetvis att ta en plats i Finnkampen, som avgörs i Tammerfors helgen efter SM.

Att delta i Finnkampen är stort för många.

SM-tävlingarnas kanske intressantaste namn är Linus Thörnblad. 33 år gammal och med ett långt uppehåll från tävlingsbanan gör han come back.

Och Linus får ses som favorit i sin gamla specialgren höjdhopp!

För oss med rötter i Blekinge är det blekingska deltagandet i årets SM tunt.

Oscar Hjerm, KA 2:s JSM-tvåa springer 110 m häck med målet att nå Finnkampen.

Så har vi ju också Elin Westerlund och Kalle Berglund, båda efter flytten från länet med Spårvägen som klubbadress, att förvänta oss en hel del av. I längd finns förre Udd-tjejen Thilda Särnevång, nu i IFK Växjö och i tresteg Rebecka Abrahamsson, numera i Örgryte.

Tråkigt nog förutspås dåligt väder med en del regn i Eskilstuna, men vi som lever i södra delen av landet är nog lite skeptiska till väderförutsägelserna. Det åtskilliga gånger vi lovats regn denna sommar utan att det blivit något.

Hur som helst så är SM i friidrott något speciellt. En folkfest med entusiaster från hela landet på plats.

Själv älskar jag SM. I Eskilstuna bevittnar jag mitt 49:e stora. Det har betytt besök i många intressanta städer.

I Eskilstuna blir det tredje gången.

ROLAND ANDERSSON

 

| Svar

Senaste kommentarer

06.12 | 09:19

Är det inte dags att också skriva om bandet Olle Rolands?

01.04 | 11:50

lasse sigfridsson och brodern hasse sigfridsson borde ha fått box 1-2.för det var trots dom som bildade lasse stefanz.dåligt att glömma bort dom.

15.09 | 10:17

Hej!

Hur ser Drifters ut i dag? Vem är basist efter Mats Elfqvist och är Robban kvar som trummis?` Tacksam för svar! Ingen info någonstans.

17.07 | 17:08

Shine kommer att lägga ned efter juli, enligt trummisen i bandet.