REPORTAGE 2018-2

Julkonserter och familjeplatta för Sigfridssons

Familjen Sigfridsson gör julkonsert och förbereder en familjeplatta.

28/11 2018

Julkonsert med hela familjen på hemmaplan i Kristianstad.

Sedan en skiva med familjens tre generationer.

Det händer mycket kring Sigfridssons just nu – pappa/farfar Lasse, sonen Emil med hustrun Zara Kronvall och deras tre barn med Engla i spetsen.

 

– Det är inte så lätt att hitta dagar då vi alla kan uppträda tillsammans. Därför har vi nöjt oss med att göra tre julkonserter i Kristianstad i år, säger Lasse Sigfridsson.

Både 2016 och 2017 gjorde familjen Sigfridsson några julkonserter på andra orter. 2016 gjordes också en julplatta med familjen.

I år blir det tre konserter i Kristianstad – två lördagen den 8/12 och en söndagen den 9/12.

Söndagskonserten är utsåld. På lördagen finns det biljetter kvar.

Jonas Svensson på keyboard och Jonatan Månsson på trummor backar upp. Dessutom finns Ultreia –kören med.

Solosånger blandas med nummer där alla finns med. 

Sigfridssons är samtidigt som julmusikrepetitionerna pågår igång med förberedelserna för ett album där alla tre generationerna ska vara med.

– Det blir en platta med bredd. Det är intressant att vi från tre generationer kan göra något gemensamt. Vi håller på att välja låtar nu, säger Lasse.

I april är det tänkt att albumet ska släppas.

 

Lasse har själv haft en hektisk höst.

Under ett antal veckor fanns han med i projektet Svensktoppskalaset i norra delarna av landet. En avstickare till Finland gjordes också.

Peter Grundström och Agneta Olsson, förgrundsfigurer i Thor Görans, låg bakom turnén.  Thorleif Torstensson, Christina Lindberg och Lasse Sigfridsson kompletterade.

Svenstoppskalaset rönte stor uppskattning.

– Tanken är att det ska bli en turné i södra Sverige under våren och en fortsättning i norr nästa höst.  Några orter är dock inte spikade ännu.

Efter den turnén har Lasse Sigfridsson  varit en sväng i Thailand som gästartist i ett norskt band.

ROLAND ANDERSSON

 

 

 

Casanovas på väg mot 30-årsjubileum

CASANOVAS är på väg mot 30-årsjubileum. Foto: ROLAND ANDERSSON.

 Casanovas firar 30 år 2019. 30 år som varit oerhört händelserika. 

- Det har varit en sanslös resa. Många kämpiga år med mycket kånkande och halvtomma lokaler, men med glada människor, fast det har varit långt fler roliga år, berättar bandets grundare och gitarrist Jimmy Lindberg. 

Casanovas startade på en fritidsgård 1989 i Vadstena och ”harvade på” som ett hobbyband under många år och var ganska nöjda med det där och då. När de fick chansen att vara med i Dansbands SM 1998, tog de den, något de inte ångrar då de vann tävlingen. 

- Det var såklart helt fantastiskt för ett gäng ungdomar. Dansbands SM var en stor grej på 90-talet och vi blev helt tagna på sängen. Ganska mycket jobb började trilla in och vi tog ganska snart ett beslut att satsa heltid på bandet. Vi öste på och släppte ett antal singlar och ett album år 2000. Vi hade sju låtar på svensktoppen mellan 1998 och 2002. Det var på den tiden Svensktoppen var mer Dansbandsvänlig, vilket givetvis hjälpte oss att nå framgång, säger Jimmy. 

Nästa stora lyft för Casanovas var 2006 när den mycket meriterade sångaren och producenten Henrik Sethsson blev bandets nya frontfigur. 

- Henrik hade faktiskt jobbat med oss under några år innan han hoppade på och frontade bandet, men han hade tidigare haft för mycket att göra med andra projekt för att på heltid vara sångare i ett band, säger Jimmy 

Henrik Sethsson var med och skrev ”Lyssna till ditt hjärta”, Friends vinnarmelodi i den svenska Melodifestivalen 2001. Han skrev även det danska vinnarbidraget 2010 "In a Moment Like This" som slutade 4:a i Eurovision Song Contest. Totalt har Sethsson haft med tolv låtar i Eurovision runt om i Europa, varav två vinster samt en tredjeplats som främsta merit. Dessutom var han en av de som jobbade hårt med det populära TV-programmet Fame Factory som fick fram mängder av artister. Några exempel är Jessica Andersson, Linda Bengtzing och Jimmy Jansson som sedan varit med i Melodifestivalen. 

I och med Henriks entré så lyfte Casanovas ett snäpp och blev direkt ett av de absolut mest populära modernbanden på den svenska dansbandshimlen. 

- Ett lyft för oss var medverkan Dansbandskampen 2009. Vi kom med sent under säsongen och fick inte så mycket TV-tid som vissa andra band, men vår cover på ”Dra dit pepparn växer”, en gammal Sten & Stanley-dänga, blev en stor hit och är än idag en av våra mest önskade låtar. Låten har streamat över 4,4 miljoner gånger på Spotify, fortsätter Jimmy. 

Efter Dansbandskampen har det egentligen bara blivit bättre och bättre. Vi har vunnit Guldklavar som årets dansband, för årets album, för årets sångare, musiker och band. Vi har varit Grammisnominerade vid ett par tillfällen, vi har vunnit Manifestpriset ett par gånger och vi har slagit många publikrekord ute på dansbanorna, säger Jimmy. Nu i sommar hade vi flest folk av alla på fler än 15 ställen. Inget annat band är i närheten, vilket såklart är skitkul. 

För det är verkligen så – Casanovas har satt en nivå både låtmässigt och produktionsmässigt som blivit en standard dit många band strävar. Bandets stil med moderna danslåtar skrivna av både Henrik och meriterade låtskrivare som exempelvis Nisse Hellberg, Jocke Arnell, Thomas G:son med flera, kombinerat med klassiker som produceras i perfekta party- och danstempon har blivit en framgång. 

-Vi har hittat vår nisch, säger Henrik Sethsson. Vi tummar inte en millimeter utan jobbar stenhårt för att utveckla oss på varje platta utan att för den skull tappa fästet gentemot vår publik. Vi har alltid öronen öppna och lyssnar mycket på vår publik för deras åsikter är oerhört viktiga. 

Inför nya albumet ”Vi lever här och nu” har bandet jobbat med singlar under hela 2018, vilka har streamat över 2,5 miljoner gånger. Casanovas har över 9 miljoner streams på sin katalog under ett år, vilket få band – om något – i genren är i närheten av. 

Casanovas har inte varit populärare än vad de är just nu. De streamar oerhört bra, de har P4-hits och de syns mycket i media, bland annat i Allsång på Skansen och Bingolotto. 

- 2019 kommer bli ett oerhört kul år. Vår spelplan är redan nu fullspikad med en bit över 160 jobb. Vi har till och med fått tacka nej till en del jobb eftersom spelplanen redan är full och det är ju ett angenämt ”problem”, säger Henrik. Att i dessa tider, då det pratas om svikande siffror ute på golven, dra fulla hus är en ynnest som vi ödmjukt tar åt oss, säger Henrik. När vi funderade på titeln till nya plattan så var den ganska självklar. ”Vi lever här och nu” och njuter av varenda sekund, avslutar Henrik. 

 

Henrik ny saxofonist i Lasse Stefanz – gör debut i tv-gala

Henrik Svensson blir ny medlem i Lasse Stefanz. Foto: ROLAND ANDERSSON.

13/11 2018

 

Nu är det klart vem som ersätter Joacim Svensson i Lasse  Stefanz.

Ny saxofonist blir den mycket rutinerade Henrik Svensson.

Han kastas direkt in i hetluften med debut i den tv-sända Diabetsgalan onsdagskvällen den 14 november.

 

Joacim Svensson slutade i Lasse Stefanz i början av sommaren.

In som vikarie kom den unge blekingen Simon Lindberg, som gjort succé i Donnez.

Simon hade slutat i Donnez för att ägna sig åt annan verksamhet.

Det blev dock inhopp på flera håll.

När Simon fick möjlighet att spela med Lasse Stefanz under sommarturnén kunde han inte säga nej.

 

Under tiden har det jobbats på en permanent lösning.

Det blev Henrik Svensson från Kindbergs som nyligen gjorde sin sista spelning och la ner.

 

Henrik Svensson startade Kindbergs tillsammans med Kent Kindberg 1987.

Kindberg slutade 2008.

Vid sin sida i bandet under alla år har kapellmästare ”Henke” haft Joakim Ekelund.

Många duktiga musiker har under åren funnits i Kindbergs.

Till mångas överraskning togs beslutet om nedläggning.

Henrik Svensson kände inte sig färdig. Locktonerna från Lasse Stefanz kunde han inte motstå.

– Jag är supertaggad och ser väldigt mycket fram emot spela med ett av Nordens största band alla kategorier. Det är en pojkdröm som går i uppfyllelse, säger Henrik I en kommentar.

 

Henrik som utöver saxofon också spelar dragspel och klaviatur hamnar direkt i hetluften genom att Lasse Stefanz spelar i den direktsända Diabetesgala på onsdagskvällen 14 november (TV 3).

ROLAND ANDERSSON

 

Lars Kristerz byter två medlemmar

Det blir två nya medlemmar i Lars Kristerz vid nyår.

Kapellmästaren Mikael Erisson och Torbjörn Eriksson har bestämt sig för att sluta.

Ersättarna är redan klara.

Mattias Bruhn och Daniel Wallin blir de två ersättarna.

Så är skriver Larz Kristerz i ett meddelande:

"Tobbe och Micke har valt att kliva av Larz-Kristerz från och med årsskiftet 2018/19. Det tycker vi kvarvarande medlemmar naturligtvis är väldigt tråkigt, men vi har samtidigt all förståelse för deras beslut. Att spela musik i ett heltidsband leder till möten med fantastiska människor, man får uppleva saker som andra människor kanske aldrig får uppleva och det är mycket glädje. Men det är också väldigt mycket jobb bakom kulisserna och man får försaka mycket av familjeliv och det vardagligt sociala livet.

Drygt 17 år har vi spelat tillsammans, varav 10 år på heltid. Vi har gjort otroligt många roliga saker, både på och utanför scenen. En fantastisk och hissnade resa har det varit från ett lastbilsflak i Älvdalen 2001 till hela Sveriges folkparker och krogscener idag. Det är upplevelser och minnen som vi alltid kommer att dela med varandra.
Men nu är det dags att skapa nya minnen.

Därför välkomnar vi två riktigt trevliga och härliga grabbar, Mattias Bruhn och Daniel Wallin, in i ett L-K på väg mot nya äventyr."

Trond, Anders, Peter

Tommys saxdrömmar förverkligade och Wizex time out snart över

Tommy Karlsson älskar att blåsa i sin saxofon. Nu har han släppt plattan Saxdrömmar. Foto: ROLAND ANDERSSON.

181103

Han har haft en dröm under sitt långa musikliv.

Nu har drömmen förverkligats.

Tommy Karlsson har släppt soloplattan Saxdrömmar. 

Wizex-veteranen bjuder på ett knippe härliga örhängen.

– Låtar som ligger mig varm om hjärtat, säger han. 

 

Plattan skulle ha kommit redan i våras.

– Men man styr inte alltid över vad som händer, konstaterar Tommy.

Sjukdom ändrade planerna –  för Tommy och för Wizex.

Utgivningen sköts fram. Den klara plattan fick ligga och vänta.

Wizex har inte spelat efter sommaren.

Spelplanen raderades.

Många fans har saknat Wizex. Och undrat vad som ska ske.

– Långtidssjukdomen gjorde att vi tyckte det var bäst att ta time out, konstaterar Eric Iversen, kapellmästare i det folkkära bandet.

Utöver traditionella danskvällar fanns ett antal framträdanden med gruppens julshow och den kritikerrosade showen I Folkparkernas tjänst inbokade.

Ovissheten har gjort att Eric själv har gått tillbaka till jobbet som musiklärare med tjänstgöring i Åhus och Tollarp.

Bandets frontfigurer Anna Sköld och Thomas Lindberg jobbar just nu i andra branscher.

En återkomst på landets dansbandsscener och konserthus är i sikte.

– Jag är på gång och Wizex är på gång. På nyåret hoppas vi spela igen. Jag älskar att spela och vi vill inget hellre än komma igång med bandet. Ofta när man talar om time out för ett band handlar det om att en nedläggning är på gång. Så är det inte för Wizex. Vår time out beror på min långtidssjukdom, säger den ödmjuke Tommy Karlsson.

 – Jag kan naturligtvis inte begära att medlemmarna står och väntar men jag hoppas att vi har Anna och Thomas i fronten när vi kan börja spela. Hur mycket det blir vet vi inget om i dag, betonar Eric Iversen.

Tommy Karlsson är veteranen i Wizex. Han fanns med när Wizex nybildades 1973, för 45 år sedan alltså.

Även om han spelade på annat håll ett antal så har Tommy ändå alltid funnits i bakgrunden.

Wizex är Tommys liv. Han har alltid framstått som en stark kraft både i bandet och i branschen men han har alltid hållit en låg profil. 

– Jag har aldrig stått längst fram, säger han.

Och bandets talan har han alltid låtit Eric Iversen stå för.

– Tommy vill alla väl. Han ville inte stöta sig med någon och han vill helst inte synas. Därför vill han att jag står för besluten, menar Iversen.

Starkt uppbackad av Iversen har Tommy Karlsson fått förverkliga sin platta Saxdrömmar.

Plattan rymmer bl.a låtar som Under Ekars djupa grönska, What a wonderful world, Over the rainbow, Danny boy, The end of the world , Strövtåg i hembygden, ett Taube-medley och ett potpurri på Edvard Persson-låtar med bl a En liten vit kanin och Lite grann från ovan. 

Eric Iversen har spelat in och mixat i Wizex Ztudio i Kristianstad. Eric och sonen Oscar körar.

Resultatet har blivit en platta som efterlängtats av många

Saxdrömmar har släppts på Atenzia, dansbandens stora skivbolag.

ROLAND ANDERSSON

 

 

Marcus och Berth Idoff har båda avlidit

Berth Idoffs och Marcus Idoff har avlidit med tre dagars mellanrum. Bilden tagen inför orkesterns 60-årsjububileum 2015. Foto: ROLAND ANDERSSON.

20/9 2018

Dansbands-Sverige har stor sorg.

Inom loppet av tre dagar har Berth Idoff och sonen Marcus avlidit.

Båda drabbade av cancer.

Far och sin tillbrïngade de sista dagarna i livet på samma hospice.

 

Marcus Idoff fick 2009 beskedet om att han drabbats av en hjärntumör.

Han hade 2000 tagit tillbaka orkesternamnet Berth Idoffs till familjen.

Pappa Berth hade startat orkestern 1955 14 år gammal.

Bandet blev ett av de riktigt stora dansbanden.

 

Berth drev under många år affärsverksamhet i Olofström samtidigt som han turnerade med orkestern.

Så småningom blev det för mycket med dubbelarbetet.

Berth Idoffs såldes till Conny Nilsson.

– Vi gjorde ett muntligt avtal att den dagen Conny skulle lägga av kanske någon i min familj kunde ta över, berättade Berth Idoff när jag intervjuade honom inför 70-årsdagen 2011. 

 

Marcus och hans hustru Lotta drev orkestern med stor entusiasm.

Samtidigt  jobbade de två som musiklärare i Olofström.

Så kom 2009.

I en intervju jag gjorde med Marcus och Lotta ett år därefter berättade Marcus:

– Det var en sommarkväll. Vi var mitt uppe i vår sommarturné. Hade varit i Norrland, satt hemma och grillade med några kompisar en torsdagskväll. Jag hade jätteont i nacken. Jag fick lite massage men jag blev inte av med huvudvärken. Jag hade ont hela natten och höll Lotta vaken. Vi sov inte en blund. Jag skickades till Kristianstads lasarett för en magnetröntgen. Klockan blev åtta på kvällen kom två läkare in. Jag förstod att det var allvarligt. Vi har en hittat en förändring på hjärnloben. Allt tyder på att du har en hjärntumör, konstaterade läkarna.

 

Världen rasade samman, men Marcus reste sig och kände ett troligt stöd av Lotta, sonen Charlie och föräldrarna.

Marcus var mycket öppen om sin sjukdom.

Han gick på ständiga cellgiftsbehandlingar och jobbade mellan varven.

När Berth Idoffs firade 60 år 2015 hade jag den äran att för Får Jag Lovs räkning få göra ett större reportage.

Sjukdomen hos Marcus gick dock inte att stoppa.

Så insjuknande också pappa Berth i cancer.

De två tillbringade sina sista dagar på hospice med öppen dörr emellan sig.

Marcus avled natten till i söndags.

Berth avled tre dagar senare.

Det är med stor sorg jag saknar två underbara människor och glädjespridare, som med en stor gästfrihet bjöd in mig till sina hem i Åhus vid flera tillfällen.

Marcus skulle i nästa vecka fylla 39 år.

ROLAND ANDERSSON

 

 

Bennrix tillbaka efter 19 år

Bennrix-grabbarna laddade för nystart: Robin Kopatsch, Anders Widerberg, Johnny Thornblad, Torbjörn Jonasson och Jörgen Ingemansson. Foto: ROLAND ANDERSSON.

Efter 36 års turnerande lades dansbandet Bennrix från Asarum ner 1999.

Nu är bandet tillbaka.

Tisdagen den 4 september är det premiär för nya Bennrix.

Av de gamla medlemmarna finns Anders Widerberg kvar.

Övriga fyra medlemmar kommer från Thoréns och Dolbyz som båda nyligen har upphört. 

Alla Bennrix-musikanterna är bosatta i västra Blekinge.

 

– Vi har tränat tillsammans i 15 veckor och känner oss mogna nu, konstaterar Anders Widerberg.

Anders fanns liksom Torbjörn Jonasson och Jörgen Ingemansson i Thoréns, Blekinge-bandet som hade sina rötter i Claes Freddys.

Thoréns gjorde som mogenband 50-60 jobb om året i södra regionen.

I våras tog det slut.

– Vi tyckte inte det hände så mycket, säger Widerberg.

Kenneth Köhlin, bosatt i Malmö, hade sina idéer. Blekingarna tänkte på sitt sätt. Smålänningen Thore Nylander som var med när bandet var en sextett, avled förra året.

Blekingarna kände för att  starta något nytt.

– Vi ville spela vidare när Thoréns upphörde. menar Torbjörn Jonasson.

– Det här känns helt rätt. Vi tror att det blir riktigt bra, betonar Jörgen Ingemansson.

Bakom trummorna i Thoréns satt Bengt Olsson, en annan rutinerad blekingemusiker.

Bengt var från början inställd på att vara med i nya Bennrix men tyckte sedan att han som pensionär ville ta det lite lugnare.

Frågan gick för bara någon vecka sedan till Robin Kopatsch, som varit trummis i Sölvesborgs-bandet Dolbyz, som upphörde i början av året.

– Givetvis var jag intresserad, säger han.

Från Dolbyz kommer också Johnny Thornblad, som spelar klaviatur.

– Vi försökte satsa med Dolbyz, men spelningarna var för få. Därför upphörde bandet, säger Johnny.

Namnet Thoréns  kunde inte användas eftersom det var registrerat på Köhlin. 

 

– Då tänkte jag på Bennrix. Det namnet var fritt. De gamla Bennrix-medlemmarna upplever det mycket positivt att vi tar upp namnet igen. Bennrix stod för en bra dansmusik på sin tid så det kändes helt rätt, säger Anders Widerberg.

Widerberg spelade i Bennrix under 17 år, från 1982 till nedläggningen 1999.

– Sedan tog jag tio års timeout innan jag fick erbjudandet att börja i Thoréns.

Torbjörn Jonasson och Jörgen Ingemansson började några år senare i Thoréns.

 

Det har varit intensiv träning för Bennrix-herrarna de senaste månaderna.

–    Vi har byggt upp en ny repertoar. Det blir en del gamla Bennrix-låtar. Vi försöker också hitta goa evergreens som vi kan fräscha till.  Vi spelar mogenmusik men vill att vi ska upplevas modernare än Thoréns.

 

Bandet har spelat in låtar och lagt ut på facebook för att marknadsföra sig,

– Vi har haft 60-70000 visningar på två-tre månader.  Det är fantastiskt. Vi har valt den vägen eftersom vi egentligen är helt okända. 

Bokningsbolaget Nöjeskällan finns bakom. Det är också Nöjeskällans intresse som gör att premiären kommer tidigare än det var tänkt.

– Jag förlänger sommarsäsongen i Björka Loge i Lund och Lyktan i Vilshult genom att ta in Bennrix, säger Thorbjörn Håkansson, som äger Nöjeskällan och också driver ett antal dansställen.

Det blir Björka loge den 4 september och Lyktan 12 september.

– Tanken var att vi inte skulle börja förrän i januari och då fira att det var 20 år sedan Bennrix lade ner men det blir bra att börja nu. Vi tvingades dock tacka nej till Liseberg nyligen, säger Anders Widerberg.

Alla Bennrix-medlemmarna har civila jobb, vilket innebär att spelplanen inte får växa för mycket.

– Vi spelar för att det är roligt. Inte för att tjäna pengar. Det är en hobby på hög nivå, konstaterar Torbjörn Jonasson.

– En dyr men rolig hobby, tycker Johnny Thornberg.

– Tre-till fem jobb i månaden hoppas vi på. Då blir det 50-60 på ett år. Det är mycket bra, menar Jörgen Ingemansson och får medhåll av kamraterna.

De flesta arrangörer har satt i stort sett hela höstprogrammet nu men genom att göra ett antal spelningar nu ökar möjligheterna att komma in på vinterns program.

– Många arrangörer känner ju till oss som musiker efter spelningarna med våra tidigare band. Nu fpr de möjlighet att uppleva hur vi låter. Det är viktigt att vi gör bra spelningar, säger Anders Widerberg.

Bennrix:

Anders Widerberg, sång, saxofon, gitarr

Jörgen Ingemansson, sång, gitarr

Torbjörn Jonasson, sång, bas,

Johnny Thornblad, sång, klaviatur

Robin Kopatsch, trummor

ROLAND ANDERSSON

Text och foto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter 36 års turnerande lades dansbandet Bennrix från Asarum ner 1999.

Nu är bandet tillbaka.

Tisdagen den 4 september är det premiär för nya Bennrix.

Av de gamla medlemmarna finns Anders Widerberg kvar.

Övriga fyra medlemmar kommer från Thoréns och Dolbyz som båda nyligen har upphört. 

Alla Bennrix-musikanterna är bosatta i västra Blekinge.

 

–    Vi har tränat tillsammans i 15 veckor och känner oss mogna nu, konstaterar Anders Widerberg.

Anders fanns liksom Torbjörn Jonasson och Jörgen Ingemansson i Thoréns, Blekinge-bandet som hade sina rötter i Claes Freddys.

Thoréns gjorde som mogenband 50-60 jobb om året i södra regionen.

I våras tog det slut.

–    Vi tyckte inte det hände så mycket, säger Widerberg.

Kenneth Köhlin, bosatt i Malmö, hade sina idéer. Blekingarna tänkte på sitt sätt. Smålänningen Thore Nylander som var med när bandet var en sextett, avled förra året.

Blekingarna kände för att  starta något nytt.

–    Vi ville spela vidare när Thoréns upphörde. menar Torbjörn Jonasson.

–    Det här känns helt rätt. Vi tror att det blir riktigt bra, betonar Jörgen Ingemansson.

Bakom trummorna i Thoréns satt Bengt Olsson, en annan rutinerad blekingemusiker.

Bengt var från början inställd på att vara med i nya Bennrix men tyckte sedan att han som pensionär ville ta det lite lugnare.

Frågan gick för bara någon vecka sedan till Robin Kopatsch, som varit trummis i Sölvesborgs-bandet Dolbyz, som upphörde i början av året.

– Givetvis var jag intresserad, säger han.

Från Dolbyz kommer också Johnny Thornblad, som spelar klaviatur.

– Vi försökte satsa med Dolbyz, men spelningarna var för få. Därför upphörde bandet, säger Johnny.

Namnet Thoréns  kunde inte användas eftersom det var registrerat på Köhlin. 

 

– Då tänkte jag på Bennrix. Det namnet var fritt. De gamla Bennrix-medlemmarna upplever det mycket positivt att vi tar upp namnet igen. Bennrix stod för en bra dansmusik på sin tid så det kändes helt rätt, säger Anders Widerberg.

Widerberg spelade i Bennrix under 17 år, från 1982 till nedläggningen 1999.

–    Sedan tog jag tio års timeout innan jag fick erbjudandet att börja i Thoréns.

Torbjörn Jonasson och Jörgen Ingemansson började några år senare i Thoréns.

 

Det har varit intensiv träning för Bennrix-herrarna de senaste månaderna.

–    Vi har byggt upp en ny repertoar. Det blir en del gamla Bennrix-låtar. Vi försöker också hitta goa evergreens som vi kan fräscha till.  Vi spelar mogenmusik men vill att vi ska upplevas modernare än Thoréns.

 

Bandet har spelat in låtar och lagt ut på facebook för att marknadsföra sig,

– Vi har haft 60-70000 visningar på två-tre månader.  Det är fantastiskt. Vi har valt den vägen eftersom vi egentligen är helt okända. 

Bokningsbolaget Nöjeskällan finns bakom. Det är också Nöjeskällans intresse som gör att premiären kommer tidigare än det var tänkt.

–    Jag förlänger sommarsäsongen i Björka Loge i Lund och Lyktan i Vilshult genom att ta in Bennrix, säger Thorbjörn Håkansson, som äger Nöjeskällan och också driver ett antal dansställen.

Det blir Björka loge den 4 september och Lyktan 12 september.

–    Tanken var att vi inte skulle börja förrän i januari och då fira att det var 20 år sedan Bennrix lade ner men det blir bra att börja nu. Vi tvingades dock tacka nej till Liseberg nyligen, säger Anders Widerberg.

Alla Bennrix-medlemmarna har civila jobb, vilket innebär att spelplanen inte får växa för mycket.

–    Vi spelar för att det är roligt. Inte för att tjäna pengar. Det är en hobby på hög nivå, konstaterar Torbjörn Jonasson.

– En dyr men rolig hobby, tycker Johnny Thornberg.

– Tre-till fem jobb i månaden hoppas vi på. Då blir det 50-60 på ett år. Det är mycket bra, menar Jörgen Ingemansson och får medhåll av kamraterna.

De flesta arrangörer har satt i stort sett hela höstprogrammet nu men genom att göra ett antal spelningar nu ökar möjligheterna att komma in på vinterns program.

– Många arrangörer känner ju till oss som musiker efter spelningarna med våra tidigare band. Nu fpr de möjlighet att uppleva hur vi låter. Det är viktigt att vi gör bra spelningar, säger Anders Widerberg.

Bennrix:

Anders Widerberg, sång, saxofon, gitarr

Jörgen Ingemansson, sång, gitarr

Torbjörn Jonasson, sång, bas,

Johnny Thornblad, sång, klaviatur

Robin Kopatsch, trummor

ROLAND ANDERSSON

Text och foto

 

BILD 1

Bennrix-grabbarna laddade för nystart: Robin Kopatsch, Anders Widerberg, Johnny Thornblad, Torbjörn Jonasson och Jörgen Ingemansson.

 

Bild 2

Bennrix-grabbarna laddade för nystart: Anders Widerberg, Robin Kopatsch, Torbjörn Jonasson, Jörgen Ingemansson  och Johnny Thornblad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter 36 års turnerande lades dansbandet Bennrix från Asarum ner 1999.

Nu är bandet tillbaka.

Tisdagen den 4 september är det premiär för nya Bennrix.

Av de gamla medlemmarna finns Anders Widerberg kvar.

Övriga fyra medlemmar kommer från Thoréns och Dolbyz som båda nyligen har upphört. 

Alla Bennrix-musikanterna är bosatta i västra Blekinge.

 

–    Vi har tränat tillsammans i 15 veckor och känner oss mogna nu, konstaterar Anders Widerberg.

Anders fanns liksom Torbjörn Jonasson och Jörgen Ingemansson i Thoréns, Blekinge-bandet som hade sina rötter i Claes Freddys.

Thoréns gjorde som mogenband 50-60 jobb om året i södra regionen.

I våras tog det slut.

–    Vi tyckte inte det hände så mycket, säger Widerberg.

Kenneth Köhlin, bosatt i Malmö, hade sina idéer. Blekingarna tänkte på sitt sätt. Smålänningen Thore Nylander som var med när bandet var en sextett, avled förra året.

Blekingarna kände för att  starta något nytt.

–    Vi ville spela vidare när Thoréns upphörde. menar Torbjörn Jonasson.

–    Det här känns helt rätt. Vi tror att det blir riktigt bra, betonar Jörgen Ingemansson.

Bakom trummorna i Thoréns satt Bengt Olsson, en annan rutinerad blekingemusiker.

Bengt var från början inställd på att vara med i nya Bennrix men tyckte sedan att han som pensionär ville ta det lite lugnare.

Frågan gick för bara någon vecka sedan till Robin Kopatsch, som varit trummis i Sölvesborgs-bandet Dolbyz, som upphörde i början av året.

– Givetvis var jag intresserad, säger han.

Från Dolbyz kommer också Johnny Thornblad, som spelar klaviatur.

– Vi försökte satsa med Dolbyz, men spelningarna var för få. Därför upphörde bandet, säger Johnny.

Namnet Thoréns  kunde inte användas eftersom det var registrerat på Köhlin. 

 

– Då tänkte jag på Bennrix. Det namnet var fritt. De gamla Bennrix-medlemmarna upplever det mycket positivt att vi tar upp namnet igen. Bennrix stod för en bra dansmusik på sin tid så det kändes helt rätt, säger Anders Widerberg.

Widerberg spelade i Bennrix under 17 år, från 1982 till nedläggningen 1999.

–    Sedan tog jag tio års timeout innan jag fick erbjudandet att börja i Thoréns.

Torbjörn Jonasson och Jörgen Ingemansson började några år senare i Thoréns.

 

Det har varit intensiv träning för Bennrix-herrarna de senaste månaderna.

–    Vi har byggt upp en ny repertoar. Det blir en del gamla Bennrix-låtar. Vi försöker också hitta goa evergreens som vi kan fräscha till.  Vi spelar mogenmusik men vill att vi ska upplevas modernare än Thoréns.

 

Bandet har spelat in låtar och lagt ut på facebook för att marknadsföra sig,

– Vi har haft 60-70000 visningar på två-tre månader.  Det är fantastiskt. Vi har valt den vägen eftersom vi egentligen är helt okända. 

Bokningsbolaget Nöjeskällan finns bakom. Det är också Nöjeskällans intresse som gör att premiären kommer tidigare än det var tänkt.

–    Jag förlänger sommarsäsongen i Björka Loge i Lund och Lyktan i Vilshult genom att ta in Bennrix, säger Thorbjörn Håkansson, som äger Nöjeskällan och också driver ett antal dansställen.

Det blir Björka loge den 4 september och Lyktan 12 september.

–    Tanken var att vi inte skulle börja förrän i januari och då fira att det var 20 år sedan Bennrix lade ner men det blir bra att börja nu. Vi tvingades dock tacka nej till Liseberg nyligen, säger Anders Widerberg.

Alla Bennrix-medlemmarna har civila jobb, vilket innebär att spelplanen inte får växa för mycket.

–    Vi spelar för att det är roligt. Inte för att tjäna pengar. Det är en hobby på hög nivå, konstaterar Torbjörn Jonasson.

– En dyr men rolig hobby, tycker Johnny Thornberg.

– Tre-till fem jobb i månaden hoppas vi på. Då blir det 50-60 på ett år. Det är mycket bra, menar Jörgen Ingemansson och får medhåll av kamraterna.

De flesta arrangörer har satt i stort sett hela höstprogrammet nu men genom att göra ett antal spelningar nu ökar möjligheterna att komma in på vinterns program.

– Många arrangörer känner ju till oss som musiker efter spelningarna med våra tidigare band. Nu fpr de möjlighet att uppleva hur vi låter. Det är viktigt att vi gör bra spelningar, säger Anders Widerberg.

Bennrix:

Anders Widerberg, sång, saxofon, gitarr

Jörgen Ingemansson, sång, gitarr

Torbjörn Jonasson, sång, bas,

Johnny Thornblad, sång, klaviatur

Robin Kopatsch, trummor

ROLAND ANDERSSON

Text och foto

 

BILD 1

Bennrix-grabbarna laddade för nystart: Robin Kopatsch, Anders Widerberg, Johnny Thornblad, Torbjörn Jonasson och Jörgen Ingemansson.

 

Bild 2

Bennrix-grabbarna laddade för nystart: Anders Widerberg, Robin Kopatsch, Torbjörn Jonasson, Jörgen Ingemansson  och Johnny Thornblad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter 36 års turnerande lades dansbandet Bennrix från Asarum ner 1999.

Nu är bandet tillbaka.

Tisdagen den 4 september är det premiär för nya Bennrix.

Av de gamla medlemmarna finns Anders Widerberg kvar.

Övriga fyra medlemmar kommer från Thoréns och Dolbyz som båda nyligen har upphört. 

Alla Bennrix-musikanterna är bosatta i västra Blekinge.

 

–    Vi har tränat tillsammans i 15 veckor och känner oss mogna nu, konstaterar Anders Widerberg.

Anders fanns liksom Torbjörn Jonasson och Jörgen Ingemansson i Thoréns, Blekinge-bandet som hade sina rötter i Claes Freddys.

Thoréns gjorde som mogenband 50-60 jobb om året i södra regionen.

I våras tog det slut.

–    Vi tyckte inte det hände så mycket, säger Widerberg.

Kenneth Köhlin, bosatt i Malmö, hade sina idéer. Blekingarna tänkte på sitt sätt. Smålänningen Thore Nylander som var med när bandet var en sextett, avled förra året.

Blekingarna kände för att  starta något nytt.

–    Vi ville spela vidare när Thoréns upphörde. menar Torbjörn Jonasson.

–    Det här känns helt rätt. Vi tror att det blir riktigt bra, betonar Jörgen Ingemansson.

Bakom trummorna i Thoréns satt Bengt Olsson, en annan rutinerad blekingemusiker.

Bengt var från början inställd på att vara med i nya Bennrix men tyckte sedan att han som pensionär ville ta det lite lugnare.

Frågan gick för bara någon vecka sedan till Robin Kopatsch, som varit trummis i Sölvesborgs-bandet Dolbyz, som upphörde i början av året.

– Givetvis var jag intresserad, säger han.

Från Dolbyz kommer också Johnny Thornblad, som spelar klaviatur.

– Vi försökte satsa med Dolbyz, men spelningarna var för få. Därför upphörde bandet, säger Johnny.

Namnet Thoréns  kunde inte användas eftersom det var registrerat på Köhlin. 

 

– Då tänkte jag på Bennrix. Det namnet var fritt. De gamla Bennrix-medlemmarna upplever det mycket positivt att vi tar upp namnet igen. Bennrix stod för en bra dansmusik på sin tid så det kändes helt rätt, säger Anders Widerberg.

Widerberg spelade i Bennrix under 17 år, från 1982 till nedläggningen 1999.

–    Sedan tog jag tio års timeout innan jag fick erbjudandet att börja i Thoréns.

Torbjörn Jonasson och Jörgen Ingemansson började några år senare i Thoréns.

 

Det har varit intensiv träning för Bennrix-herrarna de senaste månaderna.

–    Vi har byggt upp en ny repertoar. Det blir en del gamla Bennrix-låtar. Vi försöker också hitta goa evergreens som vi kan fräscha till.  Vi spelar mogenmusik men vill att vi ska upplevas modernare än Thoréns.

 

Bandet har spelat in låtar och lagt ut på facebook för att marknadsföra sig,

– Vi har haft 60-70000 visningar på två-tre månader.  Det är fantastiskt. Vi har valt den vägen eftersom vi egentligen är helt okända. 

Bokningsbolaget Nöjeskällan finns bakom. Det är också Nöjeskällans intresse som gör att premiären kommer tidigare än det var tänkt.

–    Jag förlänger sommarsäsongen i Björka Loge i Lund och Lyktan i Vilshult genom att ta in Bennrix, säger Thorbjörn Håkansson, som äger Nöjeskällan och också driver ett antal dansställen.

Det blir Björka loge den 4 september och Lyktan 12 september.

–    Tanken var att vi inte skulle börja förrän i januari och då fira att det var 20 år sedan Bennrix lade ner men det blir bra att börja nu. Vi tvingades dock tacka nej till Liseberg nyligen, säger Anders Widerberg.

Alla Bennrix-medlemmarna har civila jobb, vilket innebär att spelplanen inte får växa för mycket.

–    Vi spelar för att det är roligt. Inte för att tjäna pengar. Det är en hobby på hög nivå, konstaterar Torbjörn Jonasson.

– En dyr men rolig hobby, tycker Johnny Thornberg.

– Tre-till fem jobb i månaden hoppas vi på. Då blir det 50-60 på ett år. Det är mycket bra, menar Jörgen Ingemansson och får medhåll av kamraterna.

De flesta arrangörer har satt i stort sett hela höstprogrammet nu men genom att göra ett antal spelningar nu ökar möjligheterna att komma in på vinterns program.

– Många arrangörer känner ju till oss som musiker efter spelningarna med våra tidigare band. Nu fpr de möjlighet att uppleva hur vi låter. Det är viktigt att vi gör bra spelningar, säger Anders Widerberg.

Bennrix:

Anders Widerberg, sång, saxofon, gitarr

Jörgen Ingemansson, sång, gitarr

Torbjörn Jonasson, sång, bas,

Johnny Thornblad, sång, klaviatur

Robin Kopatsch, trummor

ROLAND ANDERSSON

Text och foto

 

BILD 1

Bennrix-grabbarna laddade för nystart: Robin Kopatsch, Anders Widerberg, Johnny Thornblad, Torbjörn Jonasson och Jörgen Ingemansson.

 

Bild 2

Bennrix-grabbarna laddade för nystart: Anders Widerberg, Robin Kopatsch, Torbjörn Jonasson, Jörgen Ingemansson  och Johnny Thornblad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Playtones kör igen – i lite lugnare takt

Playtones i dag: Mattias Schertell, Johan Svensson, Jonas Holmberg och sittande Stefan Jonasson. Foto:ROLAND ANDERSSON.

–Det blev så mycket och så stort. Det var svårt att greppa allt. Men det är absolut inget som jag vill ha ogjort. Det var en fantastisk resa. Och nu är vi tillbaka så smått igen.

Stefan Jonasson och kamraterna i The Playtones hade några smått osannolika år efter dundergenombrottet i Dansbandskampen senhösten 2009.

Det blev en karusell som snurrade i våldsam fart.

I slutet av 2015 tog kraften slut.

– Vi behövde lite andrum, säger Stefan.

Själv flyttade han från Kallinge till Kattarp utanför Helsingborg.

–  Vi låg stilla med bandet hela 2016. Vi spelade litet förra året. I år är vi är igång på riktigt igen med bra gig på en lagom nivå. Några spelningar i månaden passar oss perfekt. Vi sätter kvalité i före kvantitet.

Playtones har i sommar kunnat höras på Ekebofestivalen, på Östersjöfestivalen och på 60-talsfestivalen i Kärrasand i Urshult.

 

The Playtones steg in i Dansbandskampen utan att egentligen ha klart för sig vad det handlade om.

Stefan som var känd som ”Boppin Steve” samlade ihop bandet och anmälde sig till tävlingen.

Blekingebandet charmade alla och stod som slutsegrare efter finalkamp mot Titanix utan att tidigare ha turnerat som dansband.

Stort mottagande arrangerades på torget i Ronneby en iskall decemberkväll 2009.

Det blev full fart direkt med egna spelningar varvat med turnén Dansbandskalaset ihop med Titanix och dessutom skivinspelning direkt, framgång på Svensktoppen.

Arrangörer överallt ville boka The Playtones.

Det blev Guldklavengalan med dubbla utmärkelser för årets album (Rock´n roll party) och årets låt.  Framträdande i Allsång på Skansen.

Debutplattan sålde så bra att det blev också en julplatta första året – Rock´n roll Cbristmams party. Den spelades in samtidigt som bandet turnerande som mest under sommaren.

Det blev Melodifestivalen 2011 och succé med låten The King, som sedan belönades med Guldklavenstatyett. Albumet Rock´n roll is King kom.

Den plattan följdes av nya album 2012, 2013 och 2014. Totalt sex album mellan 2010 och 2014 alltså.

Det tog på krafterna, och av ursprungsmedlemmarna var bara Stefan Jonasson och Mattias Schertell kvar när bandet tog time out.

Jonas Holmberg på gitarr och Johan Svensson på trummor var då de två som kompletterade. Så är det också i dag.

Jonas  Holmberg har också det egna rock a billy-bandet The Hub Caps, där han är sångare under namnet Johnny Valentine.

Ibland spelar Playtones och The Hub Caps non stop. Då finns Holmberg hela tiden på scenen i sina olika roller.

 

Efter time outen tycker Stefan Jonasson att det är roligt igen.

Uppehållet har gjort det möjligt att ladda om batterierna.

Vid sidan om musiken är han kvar inom bilbranschen.

– Jag kör eget men på en firma i Helsingborg. Det är mycket med inredning och sådant. Konsult kan man säga.

Minnena från tiden när The Playtones åkte land och rike runt i ett rasande tempo tänker han tillbaka på ibland.

– Det var en fantastisk resa. Vissa grejer hade man velat göra om. Vissa grejar var hur bra som helst. När det gäller andra  saker kan man ju tänka varför gjorde vi inte så i stället. Samtidigt känns det idag lite overkligt allt som hände. I dag har man det som en fin grej i sitt cv. 

–    Nu är det framför allt rockabillyspelningar som gäller. Något år efter Dansbandskampen sa vi att det inte var vår grej att turnera som dansband. Vi har ju inte spelat dans på många år men folk dansar ju till våra spelningar nu också. Det är roligt.

Och hitlåtarna hänger med.

–    Vi är alltid tvungna att köra låtarna vi slog igenom med på Dansbandskampen. Dagny och Sofie måste alltid finnas med på våra spelningar.

Stefan och kamraterna trivs med rock a billy-spelningarna.

–    Vi har inte så mycket nytt eget material men det finns lite som ligger och kokar. Jag har inte gjort så mycket nytt själv men hört mig för hos en del låtskrivare. Jonas skriver också lite. Vi kör låtar från skivorna plus  covers. Vi är ju rätt mycket i Jerry Lee.-träsket. Det blir en mix. 

Att få spelningar är jnget problem.

–    Vi fortsätter samarbeta med Nöjeskällan. De får ju förfrågningar. Gamla gig kommer tillbaka. Som exempelvis Ekebofestivalen. Det dyker också upp lite nya ställen. 

Siktet är inställt på att göra lite nya inspelningar. 

– En hel platta tror jag dock inte. Det blir mer att vi släpper singlar helt digitalt. Så är i varje fall tanken nu. Cd är svårt att sälja. Däremot har vi märkt att vi hela tiden ökar på spotify. 

 

The Playtones

• Stefan Jonasson - sång, piano, akustisk gitarr

• Jonas Holmberg, - gitarr, körsång

• Johan Svensson - trummor, sång

• Mattias Schertell - kontrabas, elbas

ROLAND ANDERSSON

Text och foto

 

 

– Efter 26 år bakom trummorna är det roligt att få stiga fram i fronten. Och publiken verkar gilla det, säger Andy Ekenmo. Foto: ROLAND ANDERSSON.

Andy trivs i fronten efter 26 års trummande

Dagens Donnez:Andy Ekenmo, Daniel Högå, Donald Laitila, Kenneth Marins, Johan Karlsson. Foto: ROLAND ANDERSSON.

– Om jag får säga det själv så är jag bättre på att sjunga än att spela trummor. Sången är min styrka.

I 26 år har Andy Ekenmo, som länge under karriären bar efternamnet Johansson, suttit bakom trummorna i olika dansband.

Det började i Candela. Sedan Bengt Hedins, Hedins och Lövgrens innan det blev Donnez.

Nu har han lämnat trummorna och är frontsångare. Ibland greppar han en gitarr. 

 

Det drog igång tidigt för Andreas, som är Andys dopnamn. 1992 började karusellen med Candela att snurra. Andy hade inte slutat skolan.

–1993 gick både jag och Jenny Öhlund ut gymnasiet. Då blev det full fart med Candela.

Bandet nådde snabbt en nästan osannolik popularitet.

Medieintresset kring det ungdomliga Skåne-bandet som skapades av Billy Heil var enormt.

Bandet fick flera hitlåtar, vann en Grammis och fanns med i alla möjliga sammanhang.

Naturligtvis var det den unga sångerskan Jenny Öhlund som det mesta kretsade kring.

Det rådde rena hysterin.

Andy fanns vid trummorna och var andresångare i bandet.

Det var slitsamt. Jenny Öhlund tröttnade och meddelade i maj 1996 att hon skulle sluta vid årsskiftet. Då hade bandet precis fått förtroendet att spela på kung Carl XV1 Gustafs 50-årskalas.

Många tjejer varvade som ersättare för Jenny Öhlund men suget kring bandet tonade bort.

Karusellen som hade snurrat med så våldsam fart saktade ner.

Andy började 1998 spela med ett annat nordvästskånskt band – Bengt Hedins som hade flera spelningar än de flesta dansbanden under 90-talet.

Andy var trummis och andresångare. Så fortsatte det också när Bengt Hedin drog sig tillbaka och lämnade över kapellmästaruppgiften till sonen Conny.

2007 gick Andy vidare till Claes Lövgrens (numera Lövgrens).

 

Det blev tio år där.

När Jonathan Nöjd meddelade att jan ville lämna Donnez gick budet till Andy.

Den 1 september 2017 började han i Donnez.

Då som trummis och andresångare.

På nyåret detta år stod det klart att Martin Nilsson skulle lämna Donnez.

Då öppnades möjligheten för Andy att sjunga mera även om alla andra i bandet också sjöng.

För att synas lite bättre flyttades Andy och trummorna fram i fronten.

När det stod klart att även Mikael Strömqvist skulle sluta i Donnez kom Andy med ett eget förslag.

– Jag förde fram idén om att jag skulle lämna trummorna och bli frontsångare och att vi skulle skaffa en ny trummis.

Den idén tände kapellmästaren Donald Laitila på. 

Man hittade Kenneth Marins i Finland.

Andy blev frontsångare på riktigt. 

- Det känns mycket  bra efter 26 år bakom trummorna på heltid. 

Förändringen har mottagits mycket väl av publik och arrangörer. 

– Jag sjöng  ungefär 20 låtar i Candela. Lika mycket i Lövgrens och i Bengt Hedins. I Hedins sjöng jag lite till.  Kanske 30. Nu är det nog 50 låtar.

 På skivan som släppts i år sjunger Andy på 12 av de 14 spåren.

 Andy har trots att han ute var frontfigur tidigare profilerat sig genom åren.  

– Många kommer fram. De känner igen rösten. Man får önskemål på olika låtar. Det är roligt, säger Andy.

 Andy Elenmo har i alla år spelat på heltid.

–  Det har blivit  ganska många mil på vägarna. Jag kan dock inte tänka något annat liv. Även om man jobbar mycket på sommaren så har jag lugna perioder. Jag kan ibland vara ledig måndag till fredag. jag som hämtar på dagis. 

Med hustrun Malin bor han i Ausås, bara en liten bit från nöjesstället Ekebo.

 Donnez gör i år ungefär 170 jobb 

–  Därtill några resdagar.  Det betyder att vi kanske är borta 200 dagar. Då hinner man vara hemma lite också

 Under juli-augusti handlar det om 20-22 i månaden. 

– Det gäller att styra upp sin tillvaro. Vi har husbil. Ibland kan familjen sluta upp när det passar. Då får vi några dagar  tillsammans. Allt är planering.  Så är det i alla yrken.

Samtidigt som Kenneth Marins kom med i Donnez anslöt också saxofonisten Johnny Högå.

– Många har efterfrågat saxofonen. Vi har fått en av Sveriges bästa saxofonister. Det har slagit väl ut. Många tycker att nu låter Donnez som Donnez igen.

Andy beundrar sin kapellmästare Donald Laitila.

–Donne är en stark kraft. Han brinner för jobbet. Oavsett vad som händer så lyckas han fixa det. Det är nästan så det tar sig för varje gång någon slutar och ersätts av någon ny.

Donnez trivs över hela landet.

– Det funkar rätt bra var vi än är. Mälardalen väldigt bra. Norrland likaså. Skåne också bra.  Där är det dock lite annorlunda. Då är det trivseldans. Det är det inte uppåt landet. Där spelar man två låtar i varje dans.  I Finland har vi också fina siffror nu för tiden.

–    DONNEZ

  • • Donald Laitila, klaviatur, sång.
  • • Andy Ekenmo, sång, gitarr.
  • • Johan Karlsson, bas, sång.
  • • Daniel Högå, saxofon.
  • • Kenneth Marins, trummor. 

ROLAND ANDERSSON

  

 

 

 

 

Glödheta Skåningarna

SKÅNINGARNA, stekhete på dansbandsmarknaden: Fr v: Antti Johansson, Roger Olsson, Joel Andreasson och Håkan Larsson. Foto: ROLAND ANDERSSON.

180716

– Det är klart att man haft drömmar, men att det skulle gå så här fort har jag aldrig kunnat tänka mig.

Joel Andreasson fyller 25 i slutet på november.

På rekordtid har han skapat ett av landets hetaste dansband.

Vid Guldklavengalan i Malung kom ett kvitto på framgångarna. Joels band Skåningarna belönades med Får Jag Lovs kometpris.

 

Skåningarna har bara funnits som band i lite drygt två år.

Orkestern hade sin premiärspelning vid Nöjeskällans forum i Huskvarna i mars 2016.

Tanken var att det skulle bli en mjukstart.

 Arrangörer och dansare  ville annorlunda.

 

Skåningarna har gått som en raket.

– Det blir 160 jobb i år, säger Joel glad och mycket stolt.

– Men jag kan egentligen inte förklara vad det är som hänt. Jag bara försöker vara mig själv, prata med och ta hand om min publik

 

Den unge kapellmästaren och hans band går hem överallt.

– Jag är själv väldigt glad för att dansa. När jag ska välja låtar brukar jag alltid tänka på om det  är en låt jag skulle kunna dansa till. Är det inte det är det kanske dumt att välja den. Jag vill själv fastna för låten, både dansmässigt och textmässigt. En låt ska också säga någonting. Den ska beröra.

–  Trots sin ungdom har Joel funnits i branschen ett antal år. Han var trummis i Canyons, värvades så till Donnez. För fyra år sedan tyckte han det blev för mycket och steg  av Donnez-karusellen efter två år.

– Jag hade inga klara planer. Visste dock att jag inte skulle sluta spela men tänkte inte på ett eget band.  Det kom senare när dansbandsbacillen slog till.

Trummisen Håkan Larsson har varit med från början. Joel som själv tidigare varit trummis ville inte sitta bakom trummorna utan stå i fronten som sångare.

När Antti Johansson efter en tid kom in i bandet fick Joel vad han sökte.

Den rutinerade Antti var väldigt lättövertalad  och kom med sin gitarr och sin saxofon.

Vid senaste årsskiftet anslöt en annan rutinerad musiker – Roger Olsson.

Roger hade lagt ner sin orkester Stensons och börjat jobba som optiker sim han pluggat till vid sidan om turnerandet.

Skåningarna stod utan fast  keyboardist.

– Roger hörde av sig och ville vara med, konstaterar Joel.

Så blev det. Skåningarna fick ännu ett lyft.

– Jag försöker jobba lite som optiker när vi har några fridagar, säger Roger.

Joel har i dag en omgivning som han stortrivs med.

 Skåningarna har på den korta tiden erövrat hela landet.

–  Vi är uppe i Norrland och snurrar. Kanske förstår de inte riktigt vad jag säger mellan låtarna men de bryr sig inte. Bara de får dansa. Nästa år blir det även Finland. Vi behöver jnte jaga jobb. Micke Wängkvist på Nöjeskällan bokar.

Skåningarna började sin framfart på vägarna med bil och släp. Sedan blev det en lite större skåpbil.

–  Nu har vi stor buss, inköpt av en privatperson i Boden. Bussen är nu inredd som vi vill ha den. Snart ska vi till Boden och spela. Då får vi visa upp bussen.

–    SKÅNINGARNA

–    Joel Andreasson, sång.

–    Roger Olsson, keyboard, dragspel, spång.

–    Antti Johansson, saxofon, gitarr.

–    Håkan Larsson, trummor.

–     

–    ROLAND ANDERSSON

–     

 

 

 

Ekebofestival för 23:e gången

Det är dags igen – dags för den stora Ekebofestivalen i skånska Munka Ljungby.

Det hela började 1996.

Det betyder att det nu är 23:e gången som musikfesten genomförs.

Som alltid bjuds det på ett mycket blandat utbud för att locka en så bred publik som möjligt.

Under de tre dagarna – från torsdagen den 5 juli till lördagen den 7 juli kommer ett 30-tal dans- och coverband och artister att finnas på plats. 

Rockabillyn som har många anhängare har fyra band på plats, bl a The Playtones,.

Det blir musik på sju scener och fem dansgolv.

Lasse Stefanz och Arvingarna har liksom Danne Stråhed medverkat samtliga festivaler.

De finns givetvis med också detta år.

Grönwalls som egentligen lagt av gör en av sina få sommarspelningar på festivalen.

Torsdagen har traditionellt betytt en mjukstart.

–  I år upprepar vi förra årets succé från första festivaldagen. Utöver dans och party blir det konsert i Lyft- och Byggtältet, som är det stora utomhustältet, säger festivalgeneralen Bengt-Åke Johnsson i i programtidningen.

Det blir Björn Rosenström och Drängarna som kommer att finnas på scenen där.

Dansentusiasterna har något intressant som lockar premiärkvällen. Matz Bladhs står på scenen med sin nye sångare Ole Hansen. Debuten för honom äger rum lördagen den 30 juni.

Ole har tidigare sjungit i Jontez som nu lagt ner.

– Jag kunde helt enkelt inte tacka nej till den här chansen, säger Ole Hansen.

Ole spelar också saxofon. Det innebär att det instrumentet nu kommer tillbaka i Matz Bladhs.

Ekebo blir hans andra jobb.

Programmet för de tre dagarna ser ut så här:

torsdag 5/7:

Matz Bladhs, Pex and the Boys, Drängarna, Björn Rosenström..

 

Fredag 6/7

Donnez, Black Jack, Sannex med Mimi Werner, Casanovas, Skåningarna, Fernandoz, Chiquita, The Hub Caps, TT Grace, Tomas & Tomaz, Pex and the Boys, Moderna Tider.

 

Lördag 7/7

Lasse Stefanz, Grönwalls, Perikles, Arvingarna, Wizex, Jannez, Engdahls, The Playtones, The Fastbacks, Danne Stråhed och Dynamo, Just Nu.

ROLAND ANDERSSON 

 

 

| Svar

Senaste kommentarer

06.12 | 09:19

Är det inte dags att också skriva om bandet Olle Rolands?

01.04 | 11:50

lasse sigfridsson och brodern hasse sigfridsson borde ha fått box 1-2.för det var trots dom som bildade lasse stefanz.dåligt att glömma bort dom.

15.09 | 10:17

Hej!

Hur ser Drifters ut i dag? Vem är basist efter Mats Elfqvist och är Robban kvar som trummis?` Tacksam för svar! Ingen info någonstans.

17.07 | 17:08

Shine kommer att lägga ned efter juli, enligt trummisen i bandet.