Skivrecensioner

010616

Donnez:  Många långa mil/ Mariann

(utgivning fredag 3 juni)

Betyg: 4

Så har Donnez hamnat på skivbolaget där många av dansmusikens storsäljare tidigare finns. Lasse Stefanz kapellmästare Christer Ericsson har skickligt lotsat in Donnez i Mariann-familjen.

Donald Laitila från Perstorp och hans kamrater har fångat in idéerna och skapat en mycket intressant produkt, spännande låtval, stark vokalt och med utrymme för instrumentalisterna att ta ut svängarna. Det kommer utan några som helst tvivel falla fansen i smaken.

 

Inte oväntat finns Lasse Stefanz huvudleverantörer av låtar Kent Fingal och Haidi Krohn med som låtskrivare på detta Donnez-album.

Visserligen bara med ett spår, men ett spår som många säkerligen kommer att uppleva som plattans bästa. Tänk vad lite det behövs är en pärla fullt i klass med flera av de hitlåtar som Lasse Stefanz fått på senare år.

Donald Laitila själv är inte bara en utmärkt sångare och mycket driven dragspelare utan också en duktig låtmakare. Den väg jag våga ta är ett starkt spår men ännu vassare är Ner mot Skåneland, en mycket medryckande låt där Laitila tagit skaparhjälp av Tim Nilsson, tidigare trummis i Drifters och dessutom bror till Donnez-basisten Hampus Nilsson.

Den firade norska dansbandssångerskan Hanne Mette har tidigare gjort duett med bl a Kjetil Granli i Streaplers. Nu med Donald Laitila i smått klassiska Hi Lili Hi lo.

Med nöje noterar vi att den skånske countrysångaren och textförfattaren Bo-Göran Svensson från Hörja fått med sin version av Buck Owens-låten Foolin´Around, som i Bo-Görans översättning fått namnet Dags att leka klart. Bo-Göran Svensson har en diger låtskatt, där dansbanden borde ha mera att hämta.

En annan skicklig skånsk textmakare är Lennart Dahlberg. Hans Rus och röda rosor tillhör absolut plattans bästa.

Tiden läker alla sår av Henrik Sethsson och Mikael Wigström är ett annat guldkorn.

Som helhet en alldeles utmärkt platta av landets kanske hetaste dansband.

Donald Laitila och hans kamrater Mikael Strömqvist, Simon Lindberg, Hampus Nilsson och Max Johansen har roligt och lyckas förmedla det till en entusiastisk danspublik.

ROLAND ANDERSSON

 

110516

Matz Bladhs: Lyckliga stjärna/ Atenzia

Betyg:4

Stil och profil har alltid varit parollen för Matz Bladhs. Danspubliken gillar den proffsiga stilen. Det vet bandets medlemmar.

Då är det också viktigt att fansen får vad de förväntar sig när det produceras en ny platta.

Lyckliga stjärna bjuder på en skön blandning av nyskrivet och härliga covers. Det är dansant till 100 procent och ett karaktäristiskt Matz Bladhs-sound med oerhört mycket hjärta och glädje.

Det är inte svårt att förstå att Matz Bladhs hjälper många arrangörer till goda besökssiffror i danspalats och på logar.

Bandet har haft den nuvarande sättningen i fem år, och frågan är om Matz Bladhs tidigare låtit så bra som idag.

Sångaren Conny Nilsson hittade rätt när han hamnade i detta gäng, och Håkan Nordlings saxofon har lyft bandet.

Håkan får här släppa loss riktigt i plattans instrumentallåt, Owe Thörnqvists klassiker Dagny.

Conny Nilssons röst är otvivelaktigt bland de bästa i branschen.

Det är njutbart att lyssna på hans stämma. Valet av låtar är noggrant gjort.

Det spår som sticker ut mest är En morgonkopp på altanen, skriven av Michael Saxell.

Titellåten Lyckliga stjärna, Luften jag andas, Lyckligast i världen  och Jag kan, du får ta, är några toppar i en produktion som genomgående håller hög klass.

Conny svarar för det vokala utom på plattans enda engelska spår I need more of you, där Lars-Olof Karlsson får glänsa.

Magnus Persson har producerat.

Claes Lövgrens: Vägen hem/ Atenzia

Betyg: 4

Claes Lövgrens har minskat antalet medlemmar från fem till fyra men samtidigt breddat sången.

På nya plattan Vägen hem som kan ses som inledning av firandet av bandets 20-årsjubileum, sjunger trummisen Andy Ekenmo (tidigare Johansson) på tre spår och gitarristen Calle Stifors en låt.

I övrigt är det Claes Lövgren själv som med sin härligt djupa stämma svarar för det vokala. Som avslutningsspår gör han den starka duetten Rörs jag av kärleken med livskamraten Åsa Sjöberg.

De nya greppen har I hög grad bidragit till att resultatet har blivit en mycket bra platta, som måste passa alla mogendansare perfekt.

Blandningen av lyckade covers på gamla storschlagers som Är det konstigt att man längtar bort nån gång och Lyckliga gatan med nyare låtar har gett en bra mix.

Bästa spåret är Kom ta min hand, där Andy mycket känslosamt sjunger texten som han själv skrivit.

Calle Stifors gör As long as there´s loving tonight (enda spåret med engelsk text) med den äran.

Andra starka spår är Regn och Tillbaka till livet.

Marcus Persson som producerat kan ta åt sig av äran för det lyckade resultatet.

 

 

Casanovas: Kom och sjung hallelujah/ Atenzia

Betyg: 4

Buggarna älskar Casanovas. Bandet är det band som streamar mest av alla modernband.

De fyra grabbarna – den starke frontfiguren Henrik Sethsson, gitarristen Jimmy Lindberg som blev årets musiker vid Guldklavengalan I fjol, basisten Stefan Ryding och trummisen Hans Plahn – är noga med att ge sina trogna fans en fräsch dansmusik.

Materialet har tagits fram på ett något annorlunda sätt.Man har jobbat digitalt och  marknadsfört på sociala medier.

Det mesta är nytt. En del spår är gamla välkända låtar med ny touch – som Våga stuffa (Lasse Holms/Gert Lengstrands gamla hit), Kärlekens hus och Sofie, som Sethsson och Thomas G:son specialskrev till The Playtones I Dansbandskampen. Här en version som skiljer sig markant från Playtones

Frontfiguren Sethsson har alltid många bollar I luften.

Sju av de 12 spåren har han varit inblandad i som låtskrivare. När blir du min, Om du vill ha mig och Du väcker en eld är några av hans starka spår.

Dessutom har Sethsson producerat och arrangerat. Resultatet har bivit en stark platta.

 

Stefan Nilsson: Hemmahamn

Betyg 3

Vid sidan om det digra utbudet av plattor från olika dansband är det intressant att det också finns utrymme för sångare som vågar satsa lite mera lokalt.

Stefan Nilsson från Listerlandet är ett gott exempel. Han har många beundrare som har väntat på den nya platta han nu har jobbat fram.

Stefan har gjort ett gott val av låtar som bör tilltala den mogenpublik han riktar sig till.

Alla som minns och beundrade 60-talets Larry Finnegan kan njuta av Stefans sång i jättehiten Dear one, likaså finstämda Please release me. Elvis Presleys Good luck charm och Lasse Stefanz-hiten Oklahoma. Dansbanornas mest spelade låt, Kris Kristoffersens  Stranger (Främling som den heter på svenska) är alltid intressant med olika artister. Stefan gör en bra tolkning.

Ej att förglömma Back home again, där Stefan Nilssons dotter Magda Nilsson svarar för sången.

Plattan är inspelad hos Martin och Anna Grahn på Musikmedlarna I Norje. Där finns den också att köpa liksom hos Anto´s i Hällevik, Xl-bygg i Mjällby och hos Pia & Nisse i Hörvik.

 

Streaplers: On the rocks/ mariann

Betyg: 4

57 år har gått sedan starten 1959.

Skivproduktionen är framme vid nummer 56.

Efter fjolårets fullträff med IDAG, som belönades med Guldklaven som årets album och blev Streaplers första etta på albumlistan är det självklart att förväntningarna är stora.

Ingen behöver bli besviken. On the rocks håller klassen. Det har lagts ner stor möda på att göra en jämnstark platta, där alla låtar är mycket lyssnarvänliga. Det är äkta Streaplers-kärlek från första till sista sekunden av de dryga 46 minuterna. Majoriteten av låtarna är covers på utländska melodier men fem är helsvenska.

Med tre starka sångare i bandet blir det omväxling. Sex med sång av Kjetil Granli, fyra med Kenny Samuelsson och fyra med Anders Larsson.

Lasse Stefanz huvudleverantör av texter – Haidi Krohn – har blivit huvudleverantör också till Streaplers. Sex av de 14 texterna på plattan har Haidi gjort. Ett av spåren har hennes låtskrivarpartner Kent Fingal som upphovsman till musiken. Jag hade nästan glömt heter spåret med sång av Kjetil Granli. Ett av plattans bästa. Tack vare min radio är en annan stark  Haidi Krohn-låt som fallit på Granlis lott. Kenny Samuelsson gör hennes lugna En natt kan bli två och Anders Larsson gör starka Nu vet jag bättre.

Det finns dock mera än Haidi Krohns bidrag som sticker ut.

Snabba öppningsspåret Judy av Zelimir Kulisic och text av Ulf Georgsson och Kjetils sång sätter ribban direkt på en hög nivå.

Produktive Georgsson är också en av fem inblandade starka Mary Lee med sång av Anders Larsson.

Två härliga Kenny-spår är Trilla ditt (svensk text av Dan Attlerud) och Gå din väg, låt mig va (text Gert Lengstrand).

 

 

Sannex: Din sida sängen/ Atenzia

Betyg: 4

Sannex , som belönats med Guldklaven två år i rad som årets dansband, har lagt ner mycket arbete på att ta fram sitt nya album. Fem olika producenter har hjälpt till och resultatet har blivit en mycket stark produkt som definitivt kommer att tilltala den breda publik som de fyra Sannex-grabbarna vill nå.

En imponerande spelglädje och kärlek till musiken genomsyrar hela plattan.

Materialet har valts med stor omsorg. Det mesta är nytt men några gamla slagdängor finns med.

Frontfiguren och kapellmästaren Andreas Olsson har själv bidragit med tre helt egna spår och varit delaktig i ytterligare tre. Titellåten Din sida sängen har släppts som singel, en stark låt med bra text. Minst lika stark är Andreas-spåret Hittade mig själv.

Campingturné som Andreas gjort ihop med sölvesborgsmusikern Dejo är plattans bästa fartfyllda spår.

Dejo är också tillsammans med Anders Wigelius upphovsman till starka öppningsspåret En gång till.

Knäckebröd och vin är kanske plattans allra bästa låt.

Duetten Lugn efter stormen med Drifterts Erica Sjöström är en pärla.

Totalt innehåller plattan inte mindre än 16 spår.

Mycket intressant är versionen av  så många dansares favoritlåt Främling.  Sannex har tagit ett djärvt grepp på Kris Kristoffersens stora hit och presenterar en version som skiljer sig från allt annat vi hör ute på dansbanorna. Med Andreas Olssons mäktiga stämma har det blivit en  mycket tilltalande version.

 

Strandbergz: Danskväll

Betyg: 3

Danskväll är öländska Strandbergz bidrag i höstens stora utbud av nya dansbandsplattor.

Tony Strandberg från Mörbylånga har själv hörts i olika sammanhang i drygt tio år. Han har bl a egna vis- och balladskivan Mitt i livet bakom sig.

Bandet Strandbergz bildades våren 2011. Då fanns Allan Wiberg och Robert Johansson med. På hösten 2011 kom Diana Haraldsson med.

Tony och Diana delar på sången.

Danskväll är bandets första fullängds-cd. Det har blivit ett album med 15 spår, ett par instrumentala. Det är genomgående gamla välkända klassiker, som Strandbergz satt sin egen touch på.

Every little thing, Rose garden, Främling, Häng me´på party. Did I tell you och Always on my mind är några av spåren.

Som bonusspår finns Öland i mitt hjärta som Strandberg gjorde 2006 till Ölands skördefests 10-årsjubileum.

Den öländska kvartetten har lagt all sin energi på att skapa en platta som ska tilltala mogenpubliken.

Mule Skinner band: Together again/ Atenzia

Betyg: 4

Det är inte så lätt att släppa musiken och lägga undan instrumenten efter årtionden i rampljuset.

Under namnet Mule Skinner band är ursprungsmedlemmarna i Streaplers tillbaka.

Ett mer träffande namn än Together again kunde knappast plattan  ha fått.

Det handlar om otroligt mycket nostalgi när Gert Lengstrand, Bjarne Lundqvist och tvillingarna Håkan och Göran Liljeblad låter oss följa med tillbaka till 60-talet.

Veteranerna sprudlar av energi.

Gert Lengstrand försvann tidigt från bandet men sjungit har han alltid gjort och han framför sina gamla paradnummer Diggity Doggety och Mule Skinner blues med samma glöd som i fornstora dar.

Bjarne Lundqvist, som tvingades bort från scenen p g a tinnitus, har varit den kanske störste pådrivaren för att få igång det här projektet bidrar med sin underbara sång i fyra låtar, bl a titellåten Together again. Starkast helt klart i Saknar dig, som Bjarne skrev till Lasse Larssons begravning. Lasse Larsson var en grundarna av Streaplers. Han gick bort efter en tuff kamp mot cancern 2004.

Gert Lengstrands son Jonas har producerat tillsammans med Bjarne Lundqvist. Jonas har också tillsammans med pappa skrivit nya Gimme som rock and roll som är öppningsspår på plattan.

Vi lär nog få höra mera av dessa gentlemän som turnerar och spelar inför sittande publik.

Hedins: Amor/ Atenzia

Betyg: 4

När Hedins firar 60-åsjubileum så sker det med en instrumentalplatta.

Hedins, som länge hette Bengt Hedins efter grundaren Bengt Hedin, har  trumpeten som utmärkande för sin identitet.

Bandet har i dag på scenen visserligen skurits ner till en trio men trumpeten finns kvar.

Conny Hedin tar ofta fram sin trumpet under danskvällarna. Det uppskattats av publiken.

En och annan instrumentallåt har alltid funnits på tidigare album. Nu tar man steget fullt ut. Amor rymmer bara instrumentala låtar.

Conny Hedin har noga valt ut låtar som han vet älskas av publiken.

Det handlar om välkända musikstycken. De flesta har vi

njutit av i flera årtionden.

Det är mäktigt att lyssna på Conny Hedin. Lite speciella känslor hos honom fanns säkert när Gotländsk sommarnatt plockades med bland de 12 spåren. Det var Arne Lamberths paradnummer och det var just Arne Lamberth som lärde Conny spela trumpet hemma i Hjärnarp.

Pappa Bengts dragspel finns med på några spår, framför allt på Ulf Lundells Öppna landskamp.

Övriga låtar: Amor, Av längtan till dig, Klockornas sång, Surrender, Always on my mind, C´est si bon, No matter what, O mein papa, Den ena röd, den andra vit och Amazing grace.

Drygt 35 minuters instrumentalmusik känns som en skön avkoppling.

Donald Laitila (Donnez) som producerat ihop med Conny Hedin i Railway studios har gjort ett gott jobb.

Callinaz: Lite som du vill/ Atenzia

Betyg: 4

Det har gått raskt mot höjderna för skånska Callinaz. Sedan premiären på sensommaren 2010, debutalbum ett år senare och Guldklaven-utmärkelse som uppstickarband förra året är Carolina och hennes grabbar nu framme vid sitt fjärde album.

Efter några medlemsbyten sedan starten har Carolina format att gäng med mycket spelglädje.

Callinaz har bredd och har hittat sin väg för att charma en stor och blandad publik.

Den traditionella dansmusiken kryddas av influenser från 50- och 60-talet och rockabillyn.

Den är en stark platta som nu presenteras.

Redan i öppningsspåret Det ska regna i morgon anslås tonen. Paret Anders Wigelius/Ulf Georgsson har gjort låten. Textskrivargeniet Georgsson bidrar med ytterligare en stark text – Det känns så skönt. Dessutom är han en i den kvartett som  knåpat ihop Backa tiden.

Callinaz har starka känslor för Nils Hellberg. Hans Lite som du vill har blivit titellåt och Hellberg har också bidragit med Nu smet katten in till granen igen, där basisten Mikael Rosenqvist sjunger.

Michael Saxells Om himlen från Österlen har gjorts av många band. Nu också i en stark version av Callinaz.

Carolina gör också en stark duett med inlånade Claes Lövgren i Blue Bayou.

Nygifta Carolina har tillsammans med maken Anders Tegnér i Larz Kristerz gjort käcka Min gamla stad.

Martinez: Fredagskväll/ Atenzia

Betyg: 4

35 år men det känns ändå som om resan bara börjat.

Så skriver medlemmarna i Martinez i konvolutet till sitt nya album Fredagskväll.

En stor danspublik upplever det också så. Sedan musikläraren Sandra Estberg sommaren 2012 tog platsen som frontfigur i bandet har kurvorna pekat uppåt. Martinez är tillbaka där bandet var i mitten på 90-talet.

Fredagskväll är tredje plattan med Sandra Estberg.

Bandet bjuder på en härlig blandning av nytt och gammalt och utstrålar glädje och fräschhet.

Titellåten Fredagskväll har en norsk förlaga med namnet Freda´s kveld. Den mycket produktive låtskrivaren Leif Dybendahl i bandet Contrazt har gjort musiken. Sandra Estberg och Danne Strandberg i Martinez har gjort den svenska texten. Det svänger rejält om Martinez här, plattans vassaste spår.

Det är mycket av kvartetten Marcus Persson/Stefan Jonsson/Thomas Berglund/Ulf Georgsson bland låtskrivarna. Bäst Hjärtat har ett eget språk och den finstämda duetten Håll om mig nu.

Några gamla godingar plockats fram. Sandra gör en stark version av Sakta vi gå genom stan, som med Beppe Wolgers text var en stor hit med Monica Zetterlund på 60-talet.

Peter Lundblads och Lars Tennanders Lika blå som dina ögon kan vi njuta av genom gitarristen Tommy Bengtssons sång.

Martinez-medlemmarna har bidragit flera låtar. Sandra och Danne har också gjort svensk text till Nobody knows , som här heter En sommar jag minns. Kapellmästare Strandberg har också gjort En man i mina rum tillsammans med Martin Klaman.

Marcus Persson har producerad plattan som bör gillas av fansen.

Bob Stevens: Skåne är ett härligt land/ Atenzia

Betyg: 3

Skåne är ett härligt land tycker medlemmarna i Bob Stevens.

Bob Stevens är ett härligt band tycker många mogendansare.

Efter en time out på drygt tre år och återkomst 2006 har kurvan gått uppåt för Skåne-grabbarna.

Sångaren Mats Kärrlid och hans tre kamrater tyckte tiden var inne nu för att hylla Skåne. Det blev en platta med enbart låtar som har skånsk anknytning. Inspirationen fick de kanske av Hasse Anderssons framgång i Melodifestivalen. Givetvis gör Bob Stevens en dansbandsversion av Guld och gröna skogar.

Om himlen från Österlen, Lite grann från ovan, Drängavisan, Österlenvisan och Isabella är några av de intressanta spåren. Och givetvis lyssnar vi gärna på gamla fina Tre tänder, texten som Jan-Eric Brogren en gång skrev till The great pretender.

Mats Kärrlids sång och saxofonerna ger Bob Stevens ett sound som skiljer sig från många andra band i mogengenren.

Arne Bakken – tidigare sångare i Hedins – har producerat.

Lasse Stefanz: Whiskey barrel/ mariann

Betyg: 5

En ny platta lagom till sommarturnén drar igång. Direkt upp på försäljningslistans förstaplats.

Så har vi lärt oss att det ska se ut för Lasse Stefanz.

Denna sommar följer helt mönstret. Det är tionde albumet i följd som går direkt i försäljningstopp.

Whiskey barrel – amerikanska för whiskeytunna – är namnet på årets album som direkt lockat alla LS-diggare att skaffa sitt exemplar.

Och ingen blir besviken.

Det karaktäristiska soundet och Olle Jönssons röst är garanti för att Whiskey barrell är en platta i god Lasse Stefanz-stil. En platta med 15 låtar och 50 minuters musik. En gedigen produkt.

Som alltid vill Lasse Stefanz överraska. Det gör man den här gången med inledningsspåret Leva tills jag dör, där Olle sjunger duett med Mikael Wiehe. Wiehe har gjort låten med texten om hur det är att bli äldre men med ambitionen att ännu vara med på arenorna.

Det är en stark låt, som redan spelas flitigt i radiokanalerna och säkerligen kommer att snurra länge där. Den 21 juli får vi höra Lasse Stefanz och Wiehe framföra den i Allsång på Skansen.

Fem dagar senare ska Olle sommarprata i radions P 1.

Bandets ”huvudleverantörer” Kent Fingal/Haidi Krohn har bidragit med tre starka spår, Att bli älskad, I färger ingen kan måla och den allra bästa Fånga ljuset i dagen.

Flitige Henrik Sethsson och Mikael Wigström har bidragit med låtar. Bäst I en annan tid.

Åtta av spåren är helsvenska. Andra har fått svenska texter av välkända namn som Ulf Georgsson, Lennart Dahlberg, Ulf Georgsson och Mona Gustafsson. Endast två låtar framförs med engelsk text.

Plattan är inspelad i legendariska Atlantisstudion i Stockholm. Producent Martin Klaman.

Bandmedlemmarna själva vill se plattan som lite av en nystart efter all uppståndelse kring utgivningen av The Complete Collection med 46 cd och 673 låtar.

Nystart och nystart. Lasse Stefanz är alltid Lasse Stefanz. Varumärket är starkare än någonsin.

Berth Idoffs: 60 år/ Atenzia

Betyg: 4

60 år med Berth Idoffs. Det firas givetvis med ett jubileumsalbum. En platta med 25 låtar ger en bild av vad som hänt under den långa karriären och hur bandet låter i dag.

Den nuvarande konstellationen med Marcus och Loitta både inleder och avslutar plattan. Öppningsspåret, den nya Lyckliga små bin är en underbar duett med Lotta och Marcus Idoffson, släppt som radiosingel som borde kunna hamna på radiostationernas spellista. Avslutningsspåret, den känsloladdade  Vad gör vi nu med alla våra drömmar fanns på föregående platta och gjorde då ett oerhört starkt intryck på en stor publik. Den tål att lyssna på om och om igen.

Mellan dessa två spår som inramar produkten finns  mycket intressant. Vi får höra Ulla Höjer i gamla slagdängor som Stanna en stund mon ami och Älskade Mikael och orkestergrundaren Berth Idoff i gamla fina Laila.

Givetvis speglas epoken med Conny Nilsson och Göte Färm. Detta i låtar som Kärlek på gång, En tro på kärleken, Små små ord av kärleken och mycket fina Årets skiftningar.

Ett gitarrmedley från 2011 lyssnar vi gärna på.

Som helhet en väl genomarbetad produkt som ger en god bild av landets kanske äldsta  ännu verksamma orkester.

Perikles: Heta pojkars flickor/ Atenzia

Betyg: 4

Perikles är bandet som alltid gått sin egen väg. Förra året var det dags för 40-årskalas.

Ett år senare är det samma glöd i bandet. Trion

Janne Wellbo, Pex Svensson och Anders Olsson har varit med i alla år och låtskrivaren, huvudsångaren och producenten Lars ”Lunkan” Lundgren har varit med sedan 1989. Tala om kontinuitet. Också trummisen Joachim Sellin  med sju år i bandet är väl inkörd.

Det är mycket glädje som förmedlas på skåningarnas nya platta – och en härlig blandning av njutbar dansmusik och partymusik.

Nytt material blandas med intressanta covers som klätts i ny fräsch kostym. Till den senare kategorin hör titelspåret Heta pojkars flickor som Danne Stråhed gjort för längesen ihop med Henri Schaffer.

Joakim Bergs Utan dina andetag och Tusen bitar av Anne Linnet/Björn Afzelius presenteras också i intressanta versioner.

”Lunkan” Lundgren gör en härlig duett med Anna Hertzman i Jag kan inte andas utan dig.

Bästa spåret är dock Lundgrens Låt det regna på mig.

Plattan avslutas med ett rivigt liveinspelat rockmedley. Det är där bandet visar sin andra identitet som Pex and the boys.

Totalt sett en platta med mycket hjärta och bra sväng.

 

 

Casanovas: Galet mycket hits/ Atenzia

Betyg: 4

I 25 år Casanovas bjudit upp till dans. Samtliga år har Jimmy Lindberg funnits med, Jimmy som i år är Guldklaven-nominerad i den prestigefyllda kategorin årets musiker.

Bandets kände frontfigur, sångaren, låtskrivaren och producenten Henrik Sethsson har inte lika lång tid i bandet, men mångsidige Sethsson har i hög grad bidragit till att det går bra för bandet sedan han kom med 2006.

Det har blivit många plattor under åren som gått, och när det nu ska jubileras så blir det med ett samlingsalbum som fått namnet Galet mycket hits.

Urvalet har dock gjorts av material som getts ut från 2007 och framåt, alltså  bara plattor som gjorts under Henrik Sethssons tid.

Två spår – I varje del av mitt hjärta och Jennifer – har fått ny fräsch kostym.

Två nya låtar har också kommit med – Every time och På´t igen. Sethsson har haft sitt finger med i båda, två starka spår som ger en god bild av hur Casanovas låter när de möter dagens danspublik.

 

 

Lasse Sigfridsson: På mitt sätt/ Atenzia

Betyg: 4

Efter tre album med framför allt ”egna” låtar från Lasse Stefanz-perioden kände Lasse Sigfridsson för att göra något annorlunda. Fjärde albumet På mitt sätt fick bli en platta med Lasses tolkningar av Lasse Stefanz-låtar där Lasse inte svarat för sången. Även en del låtar som tillhört bandets mindre kända har fått komma med.

För att spela in på ett icke traditionellt sätt drog Sigfridsson iväg till Nashville. I Lasse Stefanz har som bekant alltid funnits en kärlek till countrymusiken och Nashville.

Nu fick Lasse Sigfridsson möjlighet att spela in med några av de bästa studiomusikerna från Nashville.

Sju av de 15 spåren är helsvenska men har här fått Nashville-touch.

Lasse har bl a ”dammat av” två av Rose-Marie Stråhles gamla hitlåtar – Du försvann som en vind och Helena.

Där finns också Michael Saxells En bättre värld och Om himlen från Österlen liksom Refreshments-geniet Joakim Arnells Mot en ny horisont med Ulf Georgsson fina text.

Det har blivit lyckade inspelningar i ny kostym. Och som helhet en produkt av klass, en platta som Sigfridsson-fansen redan tagit emot väl.

Två duetter ryms på plattan - Please remember me med den amerikanska sångerskan Trenna Barnes och Himlen från Österlen som Lasse gör ihop med sonen Emil.

 

 

 

Ford Kent & Hep Jump Stompers: Crazy love in Town/ Atenzia

Betyg: 3

Från de värmländska skogarna kommer de glada musikanterna i Ford Kent & Hep Jump Stompers. Det är rockabillymusiken som fångat herrarna. Med sin debutplatta vill de nå ut till en bred allmänhet. Från att ha startat som ett coverband spelar bandet nu i stort sett bara egen musik. Alla 13 spåren på plattan har basisten Christian ”Sphinx” Ericson som upphovsman. Det är Christian och sångaren Kent ”Ford” Magnusson som från start utgjort ryggraden i Stompers. Komplementet numera utgörs av bröderna Henrik Carlsson på gitarr och Mikael Karlsson på trummor.

På fyra av spåren har man lånat in Henrik Alfredsson med piano. Det ger en lite fylligare ljudbild. Be be burning Rock´n roll och Heading home framstår som de starkaste låtarna på plattan som helt klar ger rockabillyälskare en skön njutning. Det finns mycket glädje i herrarnas musik.

 

 

 

Åsa Sjöberg/Claes Lövgren: Härlig är jorden/ Atenzia

Betyg: 3

Claes Lövgren är med sin djupa röst en av många älskad röst på dansbanorna.

Vid sidan om dansspelningarna sjunger han gärna i kyrkor, oftast tillsammans med sin livskamrat Åsa Sjöberg. De två har gjort ett par dansbandsduetter.

Nu får vi höra dem sjunga både andligt och visklassiker.

Blott en dag, Bred dina vida vingar, O store Gud, Härlig är jorden blandas med Dan Anderssons Om tiggar´n från Loussa och Jag ska gå genom tysta skyar och Paul Simons Som en bro över mörka vatten.

Eftersom duon inte bara plockat i psalmboken har det blivit en bra mix och en stämningsfull platta.

Åsa och Claes gör duetter och sjunger var för sig och ingen kan missta sig på att de tycker om den här musiken.

För att skapa den rätta atmosfären har Åsas och Claes spelat in i en av sina favoritkyrkor, hembygdens Börrums kyrka i S:t Annas skärgård.

 

 

 

 

Jenny Saléns: För alltid/ Atenzia

Betyg: 4

Jenny Saléns har år efter år stärkt sin position i dansbandsvärlden.

Bandets nya album bidrar i allra högsta grad till att ytterligare flytta fram positionen.

För alltid är Jenny Saléns bästa platta.

Jenny Saléns mörka karaktäristiska röst, det fräscha soundet, den sprudlande glädjen och det väl genomtänkta låtvalet har tillsammans bidragit till den starka produkten.

För att stärka country-ljudbilden lite extra har bandet och duktige producenten Marcus Persson sökt stöd av en grupp studiomusiker från Nashville, samma musiker som stöttade Mats Rådberg på hans senaste platta.

Det har inneburit ett lyft, men ändå har den speciella Jenny Saléns-soundet bevarats.

Flera av branschens pålitligaste hitmakare har bidragit med material som gett god variation.

Låtkavalkaden inramas av Countrystjärna (Thomas Berglund/UlfGeorgsson/Anders Larsson) och titellåten För alltid av Thomas G:son/Henrik Sethsson. Två mycket starka spår.

Andra pärlor är När alla dagar blir till år (Mats Lartsson/Åsa Karlström), Tusen vackra bilder (Mikael Wendt/Christer Lund), Dig som jag har kär (Lennart Dahlberg) och naturligtvis duetten Evig kärlek (Mats Larsson/Mona Gustavsson) med Streaplers-sångaren Kjetil Granli.

Niklas Adamsson – kapellmästaren och Jennys man – har fått ett sångnummer, klassiska Save the last dance for me som han gör alldeles utmärkt.

I övrigt njuter vi av hans saxofoner.

Matz Bladhs: Hem igen/ Atenzia

Betyg: 4

Matz Bladhs är ett säkert kort för alla dansarrangörer. Bandet har med sin nuvarande sättning stärkt sin popularitet och turnerar mer än på många år.

För skivköparna behövs ingen varudeklaration. Matz Bladhs har sitt sound och presenterar med framgång allt material i sin traditionella stil. Detta är en platta som ger vad bandets fans vill ha.

Conny Nilsson har en personlig röst som går hem. ”Lollo” Karlsson gör sina låtar i danspalatsen och har på den här plattan fått ett spår.

Flitige låtskrivaren Henrik Sethsson är inblandad i tre starka spår ­ titelmelodin Hem igen (ihop med Thomas G:son), Jag lämnar staden nu i natt och Söka, finna, återvinna (ihop med Thomas Berglund och säkre textskrivaren Lennart Dahlberg.

Coverlåtarna är valda med stor omsorg för att skapa något helt nytt. Ett gott exempel är Där de milsvida skogarna susar, som Sven-Olof Sandberg spelade in 1936. En stark tolkning som ligger i tiden.

Ett annat lyckat exempel är Om dessa väggar kunde tala, som Lasse Holm och Gert Lengstrand gjorde till Arvingarna på 90-talet.

Gamla fina Bouna sera är plattans enda instrumentallåt. Håkan Nordling låter oss njuta av saxofonen. Låten fungerar helt klart bra även utan sång.

 

 

 

Kindbergs: Hela vägen hem/ Atenzia

Betyg: 3

Kindbergs firar 25-årsjubileum i år. Jubelåret inledes med en skivutgivning. Hela vägen hem är namnet på albumet, som bjuder på en blandning av nytt material och covers. En platta med Kindbergs nu välkända moderna sound med lätt countrystuk.

Cecilia Furlong från CC&Lee har lockats till en duett med Joakim Ekelund. De två gör en underbar version av Mauro Scoccos Längre neråt vägen. Den låten lyfter plattan till en höjd som gör att den borde kunna platsa på radions spellista, där dansband har så svårt att ta sig in.

En annan stark cover är Orups Då pojkarna står på rad.

Starkaste låtar i övrigt: Tänk om du vore här i natt, Där går du och I wanna do it.

Marcus Persson har arrangerat och producerat med känsla. Kindbergs fans vet vad de får.

Henrik Åberg: Mitt julalbum/ Radon records

Betyg: 4

För tredje året rad ger sig Henrik Åberg ut på julturné. Från den 6 december ska 20 konserter genomföras på 19 dagar.

Lagom till turnén har Henrik gjort julskivan Mitt julalbum, inspelat under ledning av en rutinerade Stefan Brunzell och utgiven på hans bolag Radon records.

Resultatet har blivit en personlig platta som skiljer sig en hel del från andra julplattor. Många kända julmelodier finns med men Henrik Åberg gör starka personliga tolkningar.

Naturligtvis finns ett antal av Elvis Presleys gamla paradnummer med. Konstigt vore det ju annars med tanke på att Henrik Åberg är av våra främsta Elvis-tolkare.

In my fathers house får Henrik stöttning av 80-årige Ray Walker, som fanns i Presleys Jordanaires. En mycket stark låt.

White Christmas, Blue Christmas, Silent Nght och O Helga Natt finns med.

Plattan rymmer också nytt. Inledningsspåret Jag kommer hem igen till julen med musik av Stefan Brunzell och text av Ulf Georgsson är ett spår som borde kunna ha livskraft att sticka ut band all annan julmusik.

Henrik Åbergs egen Christmas is here är också en ny jullåt som står sig gott.

Som helhet en stark platta av Åberg som efter genombrottet i Sikta mot stjärnorna hörts i liter olika sammanhang.

Drifters: Blå blå känslor/ Neptun

Betyg: 4

En riktig nytändning. Det är helt klart intrycket av Drifters nya album. Erica Sjöström och de fyra herrarna runtomkring henne utstrålar mycket glädje. Ett bra låtval och Henrik Sethsson och Calle Kindbom som pådrivare har fått Drifters att släppa loss allt kunnande.

Henrik Sethsson har inte bara arrangerat och producerat. Mångsysslaren som vid sidan om sitt eget band Casanovas tycks hinna med hur mycket som helst är också inblandad i tre av låtarna, starka titelspåret och framför allt härliga öppningsspåret Jag räknar ner.

Skivbolagschefen Kindbom är inblandad i oerhört medryckande och rockiga Louisiana samt Det är kanske för sent.

Den låt som sätter djupast spår är dock Ericas egen Du bara du.

Det finns mycket känslor där. Erica Sjöström har samlat kraft och mod och gjort denna låt, en låt som speglar de egna upplevelserna i privatlivet. En oerhört stark och utlämnande text till en mycket vacker melodi av den energifyllda och nygifta musikdirektören.

Vi ska inte heller glömma Lugn efter en storm (Nederländernas festivallåt Calm after the storm) som Erica gör som duett med Andreas Olsson från Sannex.

Donnez: Vem tänker på tomten/ Neptun

Betyg: 4

Flera dansband har gett sig på julmusik med mer eller mindre lyckat resultat.

Nu är det den stora danspublikens nya favoritband Donnez som vill fira jul med alla sina fans.

Detta på ett något annorlunda sätt – och dessutom mycket lyckat.

Många nyskrivna och glada låtar i dansmusikarrangemang gör detta till en något annorlunda julplatta.

Visst finns här lite tradition med Blue christmas och Vår vackra vintervärld men vi lyssnar lika gärna på nya låtar som Rock´n roll runt granen, Vem har snott vår julgransfot och titellåten Vem tänker på tomten.

Den energiske kapellmästaren Donald Laitila har gjort musiken till tre av de nyskrivna låtarna och fått stöttning av duktiga och erfarna textskrivare.

Det är en bra  julplatta Donnez har skapat, en platta som bör ha livslängd över mer än den snart stundade julen.

Här finns mycket glädje och härliga instrumentala inslag med Micke Strömqvists munspel, Simon Lindbergs saxofon och sångar-Donalds dragspel.

Det är Donnez första platta på Calle Kindboms nya bolag Neptun.

Black Jack: Nakna på balkongen/ Atenzia

Betyg:4

Så stiger han fram inte bara som frontfigur och sångare – utan också som låtskrivare, Tony Ljungström i Black Jack.

Tio av spåren på bandets nya album bär Tonys namn.

Han har samlat kraft i många år för denna urladdning. Den ofta blygsamme Tony Ljungström är som alltid mån om att framhäva kamraternas påhejande i studioarbetet, men det råder ingen tvekan om att han själv tar några kliv fram i karriären. Plattan är den bästa Black Jack gjort och titellåten Nakna på balkongen kommer garanterat att bli en ny favorit ute i danssalongerna och kanske något av en ny signaturmelodi för bandet som är så starkt alltid förknippats med Inget stoppar oss nu. Tony har gjort både musik och text till Nakna på balkongen. Några av Tonys spår har fått text av Camilla Andersson och Haidi Krohn. Allra bäst häftiga Klackarna i taket. Det är dock ingen tvekan om att den låt Tony känner allra mest för är Vårmorgon. Den texten är gjord av Tonys pappa Emil  som gick bort för 12 år sedan.  En mycket stark berättade text som Tony försett med en finstämd musik.

Som helhet en mycket stark platta med nya härliga låtar som sätter sig.

Titanix: Om då var nu/ Neptun

Betyg: 4

Titanix-medlemmarna tittade på Så mycket bättre i tv och fick en idé om att göra om gamla kära dansbandslåtar.

Så blev det. Minnena från högtidsstunderna som 70-talets dansband bjöd på i det mycket populära tv-programmet Nygammalt fanns där.

Det plockades framme ett knippe gamla hitlåtar som Flyg din väg (Tonix), Vindens melodi (Max Fenders/Tonix), Kurragömma (Thorleifs), Ljus och värme (Åge Alexandersen), I ett fotoalbum (många inspelningar) och många flera.

Titanix har lyckats väl i sina tolkningar av de gamla hitlåtarna med god uppbackning av producenten Lars ”Dille” Dietrichsson och hitmakaren Calle Kindbom som nu driver skivbolaget Neptun.

Skönsjungande Maria Rolf sjunger givetvis det mesta. I Ljus och värme stöttar hon maken Stefan i en mycket stark duett. Jerry Rolf får glänsa i två låtar, bl a medryckande Flyg din väg.

Efter tre album i snabb takt efter Dansbandskampen har Titanix väntat i drygt två år. Detta är en mycket stark återkomst.

| Svar

Senaste kommentarer

06.12 | 09:19

Är det inte dags att också skriva om bandet Olle Rolands?

01.04 | 11:50

lasse sigfridsson och brodern hasse sigfridsson borde ha fått box 1-2.för det var trots dom som bildade lasse stefanz.dåligt att glömma bort dom.

15.09 | 10:17

Hej!

Hur ser Drifters ut i dag? Vem är basist efter Mats Elfqvist och är Robban kvar som trummis?` Tacksam för svar! Ingen info någonstans.

17.07 | 17:08

Shine kommer att lägga ned efter juli, enligt trummisen i bandet.